expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Wednesday, September 22, 2010

SOA

Assalamualaikum dan selamat hari raya aidilfitri untuk semua.

Apa tu SOA? SOA tu akronim untuk SOCIETY OF ACTUARY. Tapi kat UKM ni, aku mengenalinya sbg special exam yang perlu diambil oleh student aktuari untuk bergelar Qualified Actuary (Q.A). Sebelum tu, since aku terlihat ade yang masuk blog aku sebab nak tengok pasal aktuari tapi blog aku ni pasal hidup aku je. So aku sharelah sikit apa itu aktuari. Untuk lebih info, klik sini.

What is an Actuary?

An actuary is a business professional who analyzes the financial consequences of risk. Actuaries use mathematics, statistics and financial theory to study uncertain future events, especially those of concern to insurance and pension programs. They evaluate the likelihood of those events, design creative ways to reduce the likelihood and decrease the impact of adverse events that actually do occur.

Actuaries are an important part of the management team of the companies that employ them. Their work requires a combination of strong analytical skills, business knowledge and understanding of human behavior to design and manage programs that control risk.

SOA members work in life insurance, retirement systems, health benefit systems, financial and investment management and other emerging areas of practice. The majority of actuaries work within the insurance industry, although a growing number of actuaries work in other fields.

Ada faham? Ini bukan kos marine biology ok? Ingat. Aktuari bukan akuarium, ikan, laut, dan sebagainya. Dush!!

Berbalik kepada exam, dari official website ni kata ada 5 exam yang perlu diambil. Cuma tak taulah perlu ambil semua exam tu untuk jadi Q.A. Ni listnya:
  1. P (Probability)
  2. FM (Finance Mathematics)
  3. M (Models). Ada 2: MFE (Financial Economics) dan MLC (Life Contigencies)
  4. C (Construction and Evaluations of Actuarial Models)
Nak diikutkan, aku perlu ambil at least P dan FM sebelum habis tempoh 3 tahun aku belajar. But money is the problem now. Untuk Exam P sahaja, RM500 (Selepas diskaun. Diskaun sebab masih belajar lagi. Kalau dah kerja mungkin lebih mahal lagi ). Tak mampu. Dah lah PTPTN aku sikit je dapat. Nanti-nanti lah aku ambil.

Ada orang yang dah pass kelima-lima exam diatas. Dan dia hanya mengambil masa 2 tahun je untuk dia pass semua itu. And that person is not Malay. My Malay batch, baru ada sorang yang baru je pass exam P dan seorang fail. While the other Malays (termasuk aku) tak pernah ambil lagi.

Exam ni sangat-sangat susah. So preparation awal adalah sangat penting. Lagipun yuran dah mahal. So kalau fail sebab tak study, memang sia-sia duit ko terbang macam tu je.

Oh, lupa. Setahu aku, hanya ada 4 IPTA di Malaysia yang ada kos aktuari. UKM (tempat aku), UM, UITM, dan USIM. IPTS aku tak tau lagi.

Harap-harap info aku ni berguna untuk org yg jenguk blog aku ni.

~petang ni midsem~

No comments:

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics