expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Saturday, August 28, 2010

Ending Doraemon

Assalamualaikum...

Sihat tak? Alhamdulillah. Mari aku share something yang menarik.

Mesti korang kenal makhluk ni:



Ni lah Doraemon. Penipulah kalau tak kenal. Haha... Comel kan? Aku suka gila tengok Doraemon ni. Robot yang banyak alat-alat dari masa depan yang telah didatangkan khas dari abad ke-22 untuk membantu the loser one, Nobita Nobi daripada terus hidup merana pada masa akan datang. Macam-macam cabaran dah ditempuh Nobita dan Doraemon bersama-sama.

Tapi mungkin ramai jugak yang tertanya-tanya. Bila Doraemon ni nak tamat? Ye lah. Penciptanya pun dah lama meninggal (Fujio F. Fujiko).

So tadi blogwalking blog Ezhan dan terlihat entri berkaitan Doraemon jugak. Menurutnya, Ramai yang sedih dengan pemergian creator Doraemon pada masa anime ni belum lagi tamat. Jadi ramai die-hard-fans Doraemon membuat ending mereka sendiri untuk dikongsikan di seluruh dunia. Ada yang tak masuk akal, ada yang sedih, ada yang happy ending, bermacam-macam lagi.

Tapi satu video ni mungkin yang paling terbaik pernah aku tengok. Ending Doraemon yang paling bermakna.

SINOPSIS

Setelah lebih kurang 35 tahun masa berlalu, Nobita telah menjadi salah seorang pakar dalam bidang robotik dan telah terkenal di seluruh dunia. Sementara itu, Dekisugi, Giant dan Sinyu bertemu semula sambil berborak mengenai kisah kanak-kanak mereka. Lalu Dekisugi bukak cerita pasal Doraemon. Giant marah sebab Doraemon pergi macam tu sahaja sedangkan mereka bersahabat. (Ye ke? Dah la dulu Giant suka menyusahkan Doraemon. lol) Kemudian Dekisugi menceritakan apakah kisah sebenar yang berlaku dahulu sebelum Doraemon lenyap dari pandangan mereka. Dan sejak itu Nobita juga berubah secara total. Apakah yang berlaku sebenarnya? Mengapa Nobita berubah?

Tengoklah video ni. Nak cerita semua, tak best la. Hehe~




Agaknya ramai dah yang tengok kot. Tak pe lah. Aku share je.

So, kalau dah ada yang tengok, leave your comment please...

~sayang sangat Doraemon~

Thursday, August 26, 2010

Cinta Terakhir

Assalamualaikum...

Woi! Hang dok main fesbuk watpa??? Sok mid sem la bebai!!!

Oh. Sori. Ku macam tepu otak malam-malam ni nak setadi. Beberapa jam lagi aku kena menghadap mid sem akaun dan penyelidikan operasi. Tak pe lah.

Berkaitan tajuk entri di atas, bukanlah berkaitan kisah cinta aku. Jadahnya aku nak mengalami cinta terakhir. Awek tak de lagi. Haha...

Actually, ni ialah lagu yang kerap aku dengar semenjak dua menjak ni. Lagu ni aku pernah dengar masa TV3 tayang cerita ILUSI kat slot Akasia pukul 6 setengah tu. Lagu itu kalau tak silap dinyanyikan Aiman, yang pernah masuk Akademi Nasyid kat TV9 dulu. Thanks Khai sebab kenalkan aku kat lagu ni. Cari lagu ni untuk karok!!

Dan lagu ni jugak yang buat aku feeling sentimental dan emosi seketika.

Kenapa?

Ada sesiapa yang tau kisah pelajar PASUM yang meninggal terjatuh dari blok? Jika tahu, jadi aku cadangkan singgahlah blog ni. Pemilik ni ialah kawan rapat arwah. Bacalah luahan hati beliau.

http://missbyah.blogspot.com

Ada jugaklah aku hampir nak menitik air mata.

Sabarlah.



Dengarlah lagu itu.

p/s: pemilik blog telah privatekan blognya atas sebab2 tertentu.

Wednesday, August 25, 2010

Ale alejandro

Assalamualaikum...

Aku suka layan lagu dari Lady Gaga. Unik. Dan paling best selepas Just Dance ngan Bad Romance ialah Alejandro. Tak tau kenapa tapi best.

Semua dah tahu. Music video untuk lagu Alejandro sudah direleasekan. Ramai yang tengok. Kat Malaysia ni pun ramai dah usha agaknya. Tapi video dia ni..... tak tau lah nak kata apa.

Aku dah lama tahu yang Lady Gaga ni memang salah seorang daripada Freemason puppet yang baru (agaknya) selepas Rihanna dan mungkin ramai lagi artis Hollywood yang jadi ejen Freemason ni. Tengoklah video Alejandro tu.

Untuk penerangan yang lebih jelas, aku sharekan link ini:

http://www.facebook.com/note.php?note_id=128362770543112&id=1204998758

Baca dan korang akan menemuinya.

InsyaALLAH nanti nak buat entri khas pasal 2012 dan kaitannya dengan Freemason ni.

Broaden My Mind

Assalamualaikum...

Ketandusan untuk mencipta sebuah entri. Ni pun tak tau la apa aku nak merepek ni. Haish~

Actually, tentang stadi aku jugak. Minggu lepas, otak ini bagaikan di celup ke dalam clorox yang aku rasa molarnya berkepekatan 1000M. (Gosh! i miss chemistry!)

Kenapa?

Biasalah. Orang pointer rendah (< 3.00). Dah tau ngok ngek belajar. Haruslah dicuci sikit otaknya bagi sedar.

Tapi....

Jujur aku cakap. Apa yang di katakan tu semua tak de efek dah untuk diri aku.

Kenapa?

Balik-balik perkara yang sama diucapkan berkali-kali untuk kami sedar. Dan aku sedang melakukannya. Jadi aku rasa tak perlu nak panggil kami yang x sebijak mereka yang 3.00 keatas untuk sesi clorox otak tu. Dan aku akan buktikan yang aku ni taklah bodoh mana pun jika pointer jadi ukuran.

Tapi, memang sakit kalau kita berada dalam golongan bawah 3 tu.

ORANG PANDANG KAU MACAM NAJIS KALAU KAU NI POINTER RENDAH

Ni aku nak share da stori bout seorang hamba Allah tu. Yes. Walaupun bukanlah dean list, tapi memang langit dan bumi pointer dia dengan aku. Dan aku akan tunjukkan hinanya aku ini kerana pointer rendah. Ada 2 kes.

1) Tutorial Statistik

Kenalah submit. Tapi group aku tak buat lagi. Gelabah ringan2 (lyte2). Mujur dia dah siapkan. Lagipun kami yang aktuari ni ada lagi assignment untuk subjek kami yang mereka tak ambil tapi kami ambil. Kira subjek pengkhususan untuk setiap kos. Jadi tak terjangkau untuk membuatnya. Memang baguslah dia dah siapkan. Tapi apa katanya?

"biar aku buat sorang. korang ni tak boleh harap"

FUCKER GILA AYAT KAU!!!

2) Assignment Insurans

Juga aku satu kumpulan dengan dia. Akulah ketuanya. Tak perlu aku nak cakap apa tugasannya. Senang cerita, pilih syarikat, pergi buat temuramah. Maka semuanya sudah diaturkan. Pembahagian tugasan sudah dijalankan. Masa temujanji dengan syarikat telah dipilih. Tapi hamba Allah itu, di luar kesedaran aku telah bertindak melangkaui tugas aku sebagai ketua pabila dengan senang-senangnya dia membatalkan temujanji itu. Memang frust. Bila hal itu sudah selesai, sekali lagi dia bertindak kurang ajar dengan mengarahkan aku cepat-cepat hantar report bertulis itu sebelum masanya. Eh, patutnya aku yang arah-arah ni. Kau ke aku ketua ni??

Aku fikir balik dalam-dalam tentang diri aku.

"kenapa dia buat aku macam ni?"

Jawapannya mudah. POINTER AKU RENDAH DAN POINTER DIA TINGGI. Itu je sebabnya.

Betul. Dan fikir balik apa yang kawan aku ni kata (dia ni golongan aku gak. pointer rendah), mungkin ada betulnya:

""orang" buat kat kita macamtu, mungkin sebab dulu kita pernah buat kat orang lain benda tu. dan yang paling penting, "orang" yang buat kita macamtu, dia akan kena balik dengan orang lain satu masa nanti, mungkin lebih teruk. bumi ini bulat. pusing pusing jumpa tempat sama jugak."

Mungkin aku masa zaman pandai aku juga pernah buat macam tu. Dan ini balasannya.

Sudahlah. Orang tu nak pandang aku macam najis pun aku dah tak peduli. Aku tak kan kacau lagi hidup dia lepas ni.

Yamg aku tuju sekarang ni, naikkan pointer, siapkan assignment, tidak memandang rendah kapabiliti seseorang, dan tau nak menghormati orang. Itu je sekarang ni.

Enuff said.

Tuesday, August 17, 2010

Rupamu menawan. Tapi namamu...

Assalamualaikum...

Kat Facebook ada sesuatu yang sangat-sangat kelakar, menggelikan hati aku, dan buat aku macam orang sewel.

Nak tau ape?

TARA!!!!!!!!!!!!

First time aku melihat BABI yang boleh disentuh (tapi batal air sembahyang dan dosa laa) dan sangat cantik.

Ada fan page dia kat Facebook. Sila-sila lawat ye. Type je BABI. Jadi fans sekali. Dan fansnya, mostly MELAYU MALAYSIA. Yang langsung tak pernah kenal siapa minah Itali ni tapi sebab nama dia BABI, maka terus meletup namanya. HAHAHA~

Ini ialah view page fansnya:



See? Semua melayu. Haha... Dan komen mereka ni lah yang buat aku sewel dan binawe sebab gelak sorang-sorang. Nasib baik aku duduk bilik single. Kalau ade rumet, ngan dia-dia sekali aku ajak jadi sewel. Hahaha...

Tapi kesian la kat dia. Huhu... Dah la cantik. Aku cam fall in love pulak. Hahaha... So, aku consider panggil nama sebenar dia je. Lagi cantik dan indah. SILVIA MANNAI.

Kan ke elok? Watpa la hang pilih BABI jadi nama glamor hang~



Tengok tu. Die like wallpost aku! Ahahaha...

Sunday, August 15, 2010

Insaflah Saleh Gregor Samsa...

Assalamualaikum...

Wah! Aku buat entri lagi satu. Mari aku share kat korang semua satu gambar ini. Nilailah sendiri.

Bagi aku, sedih. Moga-moga ALLAH berikan petunjuk dan hidayah kepada hambaNya yang sorang ni supaya bertaubat...



Kalau tak nampak, klik link ni:

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fa.imageshack.us%2Fimg152%2F4717%2Fsalehhanjing1.jpg&h=319bb

~sangat-sangat mahu beliau insaf lepas ni~

Berhati-hati bila ke bazaar ramadhan

Assalamualaikum...

Orang kata, ajal tak berbau. Bila-bila masa je kita boleh mati. Even kita di tengah-tengah kesibukan bazaar ramadhan pun boleh meninggal.

Aiyoo...

Tengok je lah apa yang berlaku kat Jasin, Melaka hari jumaat lepas.

Patutlah kat UKM hujan lebat....



Al-Fatihah untuk mangsa yang terkorban...

~siap-siap untuk mengucap bila pergi bazaar~

Saturday, August 14, 2010

Fakta dan auta tentang puasa

Assalamualaikum...

Berapa hari puasa? Tak ingat. Tapi tau je berapa hari lagi nak raya. Keji sangat. Ahahaha...

Hari ni nak share sikit info berkenaan fakta dan auta tentang puasa. Jadi kalau ada yang konfius, bolehlah rujuk di sini.

1. Mandi ketika berpuasa untuk menyegarka
n badan.

Auta
:
Mandi ketika puasa adalah makruh.

Fakta:
Tidak benar, bahkan mandi ketika berpuasa adalah HARUS. Rasulullah sendiri pernah mencurahkan air ke atas kepala Baginda disebabkan dahaga atau panas.

Kata aku
: Dulu pernah ada orang kata ia makruh sebab air mandi kita tu boleh masuk ke liang-liang roma kita, menyebabkan ia makruh. Wah... kalau camtu aku lurut je lengan aku, mencucurlah air keluar. Haha...

Caye panas laa...

2. Korek hidung, telinga atau rongga-rongga
yang berlubang.

Auta: Memasukkan apa saja benda ke dalam rongga yang berlubang adalah membatalkan puasa.

Fakta:
Tidak ada dalil yang menunjukkan hukum sedemikian rupa. Sedangkan yang benar ialah perkara yang membatalkan puasa hanyalah berlegar antara tiga perkara; makan, minum, dan bersetubuh.

Kata aku
: Baru tau. So lepas ni tiada masalah untuk korek hidung anda masa puasa. Dan lepas ni tiadalah orang yang terdesak nak berbuka kerana makanan tak de lepas tu korek hidung sebagai pengganti buka puasa. Sengal~

Koyek idong tak batal poce. Weekkk... :P

3. Penetapan waktu imsak iaitu kira-kira 5 hingga 10 minit sebelum masuk waktu Subuh.

Auta
:
Wajib atau sunat untuk berhenti makan dan minum sebelum masuk waktu imsak sebagai langkah berjaga-jaga.

Fakta:
Menetapkan waktu imsak 5 atau 10 minit sebelum masuknya waktu Subuh adalah satu ketetapan yang tidak ditetapkan oleh al-Qur’an dan al-Sunnah yang sahih, malah ia menjauhi tuntutan sunnah untuk mengakhirkan waktu sahur. Alasan “berhati-hati” adalah tidak perlu kerana kita dibolehkan makan dan minum sehingga jelas masuknya waktu Subuh.

Kata aku
: Makanlah selagi boleh. Haha~

Ngantok lagi... 5 minit cebeyom cahur caye angun...

4. Makanan yang disunnahkan berbuka dengannya.

Auta
:
Disunnahkan makan benda-benda manis atau buah-buahan tempatan.

Fakta:
Disunnahkan berbuka puasa dengan rutab, tamar atau air.

Kata aku
: Air dulu aku terkam. Haus... hehe..

Penat la poce.... nak air je.

5. Merasai makanan dengan lidah.

Auta
:
Batal puasa bagi orang yang merasai makanan dengan lidah kerana hal itu seperti dia memakan makanan itu, tiada bezanya.

Fakta:
Merasai makan adalah dibolehkan dengan syarat selagi mana tidak sampai memasuki tenggorokan (tekak dan salur makanan).

Kate aku
: Jangan ada yang guna point ni buat alasan... Haha...


mama macak cedap tak buke nanti???

6. Memasuki waktu subuh dalam keadaan berjunub.


Auta: Seseorang yang berjunub saat masuknya waktu subuh dikira terbatal puasanya.

Fakta:
Hal ini pernah berlaku kepada Rasulullah shallahu’alaihi wasallam, sedangkan baginda kemudiannya mandi, bersolat dan meneruskan puasa seperti biasa.

Kata aku: Manalah tau kan tengah-tengah bulan puasa pulak kita mimpi basah... Tak bangun sahur pulak. Bangun-bangun je matahari dah atas kepala. Jadi jangan risau la.

Ni bukan mimpi basah... ni terkencing sampai basah. Haha...

7. Bolehkah bercumbu-cumbuan dengan isteri ketika puasa?

Auta: Tidak boleh, batal sekiranya bercumbu. Bukankah bulan puasa bulan menahan syahwat?!

Fakta: Hal ini mempunyai hukum yang berbeza-beza mengikut tahap kemampuan masing-masing. Bagi yang dapat mengawal gelojak nafsu agar dengan cumbuan itu tidak menjurus kepada persetubuhan, maka dipersilakan. Tapi, buat yang tidak mampu, maka dia dimakruhkan sama sekali.

Kata aku: Bulan Ramadhan jugak kau pilih nak bercium. Bulan lain tak nak pulak??

Caye nak tanah... nak camak.... euuu

8. Menggosok gigi ketika sedang berpuasa.

Auta: Boleh menyebabkan batal atau kurang pahala puasa. Ditakuti tertelan ubat gigi berperisa strawberi.

Fakta:
Tidak mengapa menggosok gigi bahkan digalakkan. Lagipun Islam adalah agama yang mementingkan kebersihan, sedangkan gigi yang kuning melambangkan empunya diri yang kurang menjaga kebersihan.

Kata aku
: Takut tertelan ubat gigi rasa strawberi? Ooo... perisa lain tak batal la ye? Ngeng... haha...

gocok gigi, muyut caye wangi...

9. Lafaz niat puasa.

Auta
:
Wajib untuk melafazkan niat puasa iaitu “nawaitu shauma qhadin…”. Bagi yang tidak melafazkannya, maka puasanya tidak dikira kerana setiap perkara dimulakan dengan niat.

Fakta: Tiada lafaz niat puasa, ini hanyalah bid’ah yang diada-adakan. Bahkan niat itu tempatnya di hati. Sesiapa saja yang terlintas di hatinya bahawa dia akan berpuasa pada bulan Ramadhan, maka itu sudah cukup baginya.

Kata aku
: Ye ke? Aku pun ragu-ragu. Baca je lah niat...

Cahaje aku poce...

10. Tidur ketika sedang berpuasa.


Auta: Tidur orang puasa adalah ibadat.

Fakta: Memang benar terdapat hadith yang menyebut bahawa tidur orang yang berpuasa adalah ibadat. Namun, tiada satupun daripadanya yang sahih dan dapat dijadikan hujah.

Kata aku: Jangan tidur lama-lama. Baik tak payah puasa macam tu.

Dari sumber yang boleh dipercayai

Itulah sedikit sebanyak tentang fakta dan auta ketika berpuasa. Mudah-mudahan puasa kita mendapat keberkatan ALLAH...

~nak pergi bazaar~

Wednesday, August 11, 2010

Rebranding blog

Assalamualaikum...

Lately aku rasa blog aku ni bosan. Dengan simple template yang tah pape tah. Semuanya gara-gara proses menghias yang aku lakukan pada tahun lepas menyebabkan blog aku caca marba. Hilang semua widget-widget yang dah lama bersama aku. Sebab tensen maka aku biarkan blog ni dan beralih kepada Wordpress. Ingatkan best. Rupanya lagi menambah tensen. Satu ape pun widget dia tak terima. Tensen!!!

Maka aku kembali berjinak-jinak dengan Blogspot ni. Planning untuk rebranding blog aku ni sebenarnya dah start sem lepas. Tapi kesibukan menjadi penghalang. Ni pun barulah ada masa sikit. Buat simple banner pengganti tagline asal iaitu "Biology and school uniform, they both share something common. They sucks!". Aku tukarkan kepada tagline yang pendek dan mudah. Boleh tengok kat atas tu. Btw, simple banner je. Baru reti guna photoshop. So please jangan comment bout my banner. Nanti bila dah reti aku buat lagi cantik dari itu. Hehe..

Dan juga aku ada menambah widget-widget yang lawa di mata aku. Campur-campur hasil blogwalking, dan poof! JADILAH KOKO CRUNCH! hahaha... Gurau je.

Maka hasilnya seperti apa yang anda lihat. Mungkin ada yang tak suka lawat blog banyak widget. Berat nak loading. Tapi aku tak kisah. Yang penting blog aku tak mainkan lagu otomatik pastu tak boleh nak stop. Busuk!!!

Oke. Masa untuk tido. Sok puasa kedua bulan Ramadhan. Jangan ponteng pose! Haha...

Tuesday, August 10, 2010

Konvo

Assalamualaikum~

Minggu ni minggu yang menggembirakan bagi mahasiswa UKM yang dah habis tempoh pengajiannya semester lepas. Sebab diorang sudah habis belajar, logik akalnya mestilah ade konvokesyen kan. Musim menyarung jubah yang mungkin akan dipakai sekali seumur hidup, juga musim yang menandakan tamatlah sudah sesi pembelajaran mereka yang bermula sejak umur 7 tahun. Haha~ Aku masih belum tamat lagi. Tapi seronok jugak tengok mereka dalam jubah.

By the way, aku berpendapat UKM punya konvo ni memang unik. Sebab pelbagai warna dapat aku tengok dari jubah diorang. Jubahnya berlainan warna mengikut fakulti. Misalnya, kalau aku grad nanti, aku bakal menyarung jubah ungu, khas untuk graduan dari Fakulti Sains dan Teknologi (FST). Berbanding dengan universiti lain yang jubahnya warna semua sama dan hanya dapat dibezakan melalui pelbagai cara, contohnya jalur di lengan jubah menandakan tahap pencapaian mereka, UKM ni memang lain dari yang lain.

Sabtu lepas, aku berpeluang melawat rakan yang aku kenal dari grup Gabungan Pelajar SBP MRSM (GPSM) iaitu En. Ahmad Fadhil. Oh, silap. DOKTOR Ahmad Fadhil. Haha... Ni kali pertama jumpa beliau. Ye lah. Nama ja satu universiti. Tapi kampus dia kat Cheras tu. Aku ni dok Bangi. Main campus. Haha.. Tu la pasal tak pernah jumpa. Tapi konvo tahun ni menemukan kami. Maka, pada petang Sabtu yang mendung dan hujan selebat-lebatnya, aku, dengan Yasmin dah Hafrina (juga dari GPSM) datang untuk bertemu beliau. Oh, Hafrina juga konvo tahun ini. Struggle bawa jubah ungunya untuk bergambar dengan Fadhil. Sekali pandang macam orang silap sidang pun ada. Haha..


Adalah juga snap sikit gambar untuk kenang-kenangan. Maklumlah doktor, Memang sibuk memanjang. Cuti pun tak lama. Tak sempat nak makan sama-sama. Haha...


Jamulah gambar ni:
Aku, Dr. Fadhil, Hafrina, dan Yasmin

Yasmin dalam jubah FST, aku pulak dalam jubah medic. Hehe...


Aku dan Fadhil. Entah bila lagi aku dapat jumpa kau~

3 gambar cukuplah. Nak tengok lebih2 lawatlah facebook aku ye. Hehe...

Secara tak langsung dapat jugak beri semangat untuk aku berusha lebih untuk grad dengan keputusan yang lebih cemerlang nanti.

Tahniah Fadhil. Kau berjaya grad dalam bidang yang sangat mencabar ini. Tercapai jua cita-cita kau menjadi doktor. Nanti aku sakit, rawatan free ye. Hehe...

Adakah aku juga akan berjaya grad nanti?



Doakan aku ya? Amin~

~esok konvo Hafrina pula~

Wednesday, August 4, 2010

Murid pukul Cikgu. Ouch!

Assalamualaikum...

Semalam gempar di TV3 apabila tersebarnya video pelajar di sebuah sekolah bergaduh dan bertumbuk dengan gurunya. Aku tak tengok TV. Ada pulak yang share link kat Facebook. Jadi donlod je la. Aku pun tengok...

Tak teruja pun. Biasa je. Haha...

Perkara tu biasa terjadi pada zaman sekarang. Zaman pelajar manja. Baru kena tegur dengan cikgu, esok mak bapak datang bawak surat saman. Teruk kan? Tak semua la. Tapi bila tengok video tu, ada persoalan kepada semua yang terlibat dalam video itu.

Pelajar

Kenapa menengking? Barang kali dah lama sakit hati dengan cikgu tu agaknya. Tapi seburuk mana pun, dia kan lebih tua dari awak. Tak tahu lah apa yang berlaku selama ini tapi tindakan awak memang tak patut. Memang remaja ni darah panas. Suka nak rebel. Tapi jangan biarkan emosi menguasai awak. Harapnya awak dapat belajar sumthing dari insiden ini.

Guru

Kenapa memalukan pelajar? Kemana tanggungjawab anda sebagai seorang guru? Dan kenapa anda menghina pelajar itu? Adakah sebab dah benci sangat dengan murid tu maka awak hina caci maki dia? Dah lupakah yang dia juga ada perasaan? Anda juga tak patut bertindak seperti itu. Orang muda sudah hilang hormat pada awak. Jangan salahkan merekalah jika tiada rasa respek pada orang-orang macam awak. Jauh di sudut hati, layak lah anda terima sedas dari murid itu. Anda juga perlu belajar sumthg dri insiden ini.

Yang merekod video

ANDA SANGAT BODOH! Dan lagi bangang kerana anda upload dalam Youtube pulak. Motifff rekod? Awak secara tak langsung dah cemarkan martabat seluruh pendidik di Malaysia dan sebab awak, hal ini sudah jadi satu isu perdebatan yang hangat. Awak nak satu dunia tahu betapa teruknya pelajar dan guru di Malaysia ke? Memang tak faham. KENAPA AWAK SEBARKAN DI YOUTUBE HAA??????????????

Pertanyaan aku mungkin nampak tak matang. Tapi tak salah lemparkan persoalan kan?

Memang ramai yang akan salahkan murid itu oleh kerana kurang ajarnya. Tapi sebagai orang yang tak tahu apa hal yang berlaku, diam dan tunggu sahaja apa yang berlaku. Tak perlu buat spekulasi awal. Nak kata pelajar tu memang salah lah, memang patut guru tu kena macam tu lah, diam lebih baik. Jangan biarkan fenomena dimana kes Arwah Aminur Rasyid (sori kalau salah eja) berlaku, ramai yang bising-bising menyalahkan pihak itu dan ini.

Kini aku faham kenapa pelajar sudah hilang respek terhadap guru apabila berlaku kes macam ini. Sebab dulu tugas guru ni memang mulia. Aku sangat takut untuk melawan guru. Tapi guru sekarang dengan guru dahulu lain. Tak mau cakap banyak. Pendeknya, guru-guru sekarang harus belajar jadi orang yang dihormati. Kalau nak pelajar hormat guru, guru itu perlu hormat dahulu pelajar itu. Tapi kalau pelajar itu tak reti nak hormat orang yang lebih berumur sekalipun, bukan bermaksud guru-guru tu kena benci pelajar itu. \

Sedih dengan apa yang berlaku sekarang... Tapi aku masih mahu jadi guru. InsyaALLAH...

~tiada yang sempurna di dunia ini. jadi kita tidak berhak untuk menuntut kesempurnaan dari pihak lain untuk kepuasan kita~

Tuesday, August 3, 2010

Khidmat untuk pelajar UKM yang menghadapi masalah dengan monyet dan beruk

SAssalamualaikum...


Khas untuk pelajar UKM terutama yang tinggal di Kolej Ibrahim Yaakub dan Kolej Burhanudin Helmi...


Masih ada masalah dengan beruk dan monyet yang sering mengganggu dan menyepahkan bilik anda?


Jangan risau...Bantuan anda telah sampai!!!


Berita gembira bukan???

Sila lihat gambar-gambar di bawah...

||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||
||||||||||||||||||||
||||||||||||||||||
||||||||||||||||
||||||||||||||
||||||||||||
||||||||||
||||||||
||||||
||||
||
|


TARA!!!




Seleranya akak sorg nieh mkn monyet panggang~ (ok, nak muntah)


Jadi, anda tahu kepada siapa anda nak minta tolong bukan?


Ok, play safe lagi. Joking aja. No hard feelings okay... Aku memahami ini keadaan darurat, tak de bekalan makanan. Tapi kenapa kelihatan macam buat pesta bagai??? Bukankah dalam Islam dihalalakan makan binatang yang haram tetapi sekadar mengalas perut je. (kalau salah betulkan)

~kesian monyet-monyet tu. mesti diorg tak sangka diorang tu boleh dimakan~

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics