expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Wednesday, September 12, 2012

Meleis dan Gangnam Style

Assalamualaikum...

From my own definition, the word "Meleis" which is derive from the word "Malays" means something sinical. Dalam erti kata lain (amek terus bahasa melayu lepas tak mampu nak taip inggeris) perkataan "Meleis" itu memang bertujuan untuk menyindir segolongan orang Melayu yang...... cemana aku nak cakap ni... Aku tak jumpa perkataan yang sesuai untuk gambarkan sifat golongan Melayu yang Meleis ni.

Cuma dari pemerhatian seorang Iqbal Zarin yang tak terkenal, bukan tweetfamous, bukan top blogah, mahupun bukan seorang yang dekan setiap semester (motif kau sebut semua tu?), ciri-ciri Meleis ni macam ni la lebih kurang:

1) Cuba untuk menjadi lebih berilmu daripada orang lain
2) Cuba untuk menjadi lebih Islam daripada orang lain
3) Punya tendency untuk melihat orang lain sebagai jahiliah (cetek ilmu agama) daripada mereka
4) All is Freemason. All is Illuminati.
5) Semua benda ialah lagha dan membuang masa kecuali yang berkaitan agama (well of course hal agama bukan perkara lagha)

Move on to Oppa Gangnam Style. (sambil dengar lagu itu)

Kita pedulikan hal budak sekolah yang obses dengan KPOP sampai lupa PMR SPM. Ini bukan hal Big Bang, Beast, Super Junior dan sebagainya.

Sejak kepopularan lagu Oppa Gangnam Style dendangan PSY, video klip lagu ni jadi viral di Youtube. Banyak parodi diterbitkan. Kat Malaysia je dah banyak. Cuma rasa awkward la bila tengok org Malaysia terkinja-kinja dengan Gangnam Style Dance. Meremang bulu roma pun ada. Hehe...

Aku cuma tertanya-tanya kenapa Meleis buat benda ni. Ini memalukan.


Aku belajar bahasa korea. Walaupun tak habis tapi aku faham la maksudnya sikit-sikit. Sedikit pengetahuan bahasa korea. (Ehem.) Dalam bahasa Korea, perkataan "Nabi" bermaksud rama-rama. Jadi kalau ada lagu KPOP yang terselit perkataan "Nabi" dalam liriknya, adakah kita terus nak tuduh yang lagu itu hina Nabi? terutamanya Rasulullah S.A.W? Tak mustahil Meleis akan terus hukum begitu.

Silang tangan? Salib?


Ultraman ni apecer? Silang tangan jugak. Tak de pun orang nak kata Ultraman ni ejen Illuminati.

Mungkin jugak semua ni dicipta oleh kaki-kaki troll tegar. Kerjanya bangun pagi bukak lappy cari bahan lepastu troll. Tak de life betul. Kalau nak troll sekalipun, tak payahlah nak letak kalimat suci ALLAH. Tak payahlah nak troll sampai main-main hukum agama.

Apa pun, aku still tak faham kenapa Meleis suka buat kerja tak berfaedah macam ni. Ada yang kaji sampai ke Zaman Eropah abad ke-17 lagi pasal tarian ni. Ada jugak yang nak isukan benda ni. Kononnya nak sekat lagu ni la, suruh elakkan umat Islam kat Malaysia daripada ketagih lagu ni la, kononnya menyesatkan dan melalaikan, etc.

Dengan satu lagu je, yang liriknya ditafsirkan oleh Meleis yang tak pernah tahu bahasa Korea, kononnya iman boleh tergugat. Memang lah umat akhir zaman ni imannya senipis kulit bawang. Tapi takkan dengan satu lagu je iman kita tergugat?

Yang eager sangat nak suruh umat Malaysia berhenti dengar lagu ni. Apa iman korang tebal macam daging lembu ke?

Tarian lucah katanya. Kalau tarian lucah, tak payah ikut. Dengar lagu je. Isn't that simple?

Kat Malaysia je orang isukan lagu ni. Negara lain tak de. Indonesia pun setakat ni tak de pun nak kata Oppa Gangnam Style ni Yahudi ke apa. This is the "uniqueness" of Malaysia. Thanks to Meleis.

Banyak lagi perkara lain yang perlu diberi keutamaan. Tak berfaedah langsung nak berdebat pasal Oppa Gangnam Style ni. Pathetic tahu?


Sampai orang lain terpaksa "facepalm"kan aku.

3 comments:

Jefri said...

Ah, ekebal...dunia makin kiamat! (takkan dunia makin tak kiamat kan?) kau ni memang ejen illuminati... dah orang suruh sebarkan, sebarkan lah! ni mesti ada orang bayar kau suruh up entri ni! sticky post ke apa ni?

airazulaikha said...

aku pun dgr je lagu tu.. tak de sampai nak terkinja-kinja bagai..

semuanya back to peribadi sendiri sebenarnya.. sama ada pandai kawal diri, emosi, mental dan paling penting pandai jaga iman...

themissingikmal said...

mereka kreatif ok! kena puji jugak..hahaha

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics