expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Sunday, February 24, 2013

GCAP: Minggu terakhir

Assalamualaikum...

Seperti biasa, entri ini dimulakan dengan ayat pembukaan tipikal seperti "lamanya tak bukak blog. bersawang sudah". Memang dah lama tak bukak pun. Entri pun update sebulan sekali sekarang ni.

Ada orang kata. Kalau seorang blogger tu da malas nak menulis, maka dia tak ikhlas berblog. Itu kata top blogah la. Pegi mampos kau. Aku kadang-kadang je menaip blog ni. Haha...

Ok. Berbalik kepada cerita asal.

Ini merupakan minggu terakhir aku di Semenyih. Minggu terakhir aku menjalani program GCAP ni. Sepanjang 6 minggu lebih (sebenarnya 6 minggu je tapi cuti banyak pulak so ada kelas ganti la) aku menjalani program ni, banyak dah aku belajar. Segala aspek aku belajar. Dan paling penting, apa yang aku nak selama ni tercapai jugak, iaitu mempunyai kawan-kawan yang best, sentiasa ingat mengingati dan unite. Tidaklah seperti mereka-mereka yang memulaukan aku semasa di universiti selama 2 tahun. Aku pun cuba untuk meminimumkan keburukan yang ada dalam diri aku untuk mengelakkan diri aku dipulaukan untuk kesekian kalinya. Haha~

Untuk mempromotekan lagi program ni, bagi aku, korang kena join program GCAP ni. Bukan GCAP je, GEMS ke, SL1M ke, atau mana-mana program yang membantu graduan untuk meningkat kemahiran dalam diri untuk menempuh alam pekerjaan. Sebab pengisian program ni kalau aku boleh kata secara umumnya, sangat berfaedah dan mampu memberi nilai tambah kepada diri kita.

Bagi aku, kalau korang dapat tawaran untuk join GCAP ni, korang baik join kerana:

1) Free Of Charge. Bawak baju seluar je.
2) Elaun diberi. Cuma lambat la pemberian elaun tu dan kadangkala tak ikut jadual. Apa-apapun, pasal elaun lambat masuk, call je orang berkenaan. Maki-maki sikit, masuk la nanti. Jangan risau. :D
3) Tenaga pengajar yang happening. Diorang akan menghidupkan kelas dengan suasana yang ceria so korang takkan rasa tensen. :D
4) Modul yang mantap. Korang akan diajar segala aspek yang diperlukan untuk menempuh alam pekerjaan seperti skill berbahasa inggeris, skill komunikasi. kemahiran kendiri, keyakinan diri, kemahiran berfikir, kemahiran membuat keputusan, dan sebagainya. Korang boleh rasa termotivasi untuk mencari kerja nanti. :D
5) Ada tempat tinggal. Ini bergantung kepada korang. Kalau nak tempat tinggal, ada pilihan sama ada nak stay kat Semenyih atau tetap nak tinggal di KL. kalau korang budak bandar yang tak boleh hidup tanpa kemewahan, ambiklah kelas di KL. Tapi elaun untuk yang nak tempat tinggal tu kurang 200 la dari yang tak mintak tempat tinggal tu.
6) Peluang untuk korang dapat kerja yang setimpal dan berbaloi dengan korang adalah tinggi. Kalau ikut kata SCICOM (pengendali GCAP), hampir 97% peserta dapat kerja. Dan satu lagi, GCAP ni ada link dengan banyak company-company yang berprestij dan hebat-hebat. Boleh cari sendiri nanti. So takkan korang tak nak kerja kat company yang besar-besar? Mesti gaji masyuk jugak kan? Hahaha....
7) Sesuai untuk graduate yang tak berapa nak skor masa degree. Macam aku. Pointer menjadi penghalang bagi aku mendapatkan kerja yang sesuai. Jadi bila korang join, kira boleh jadi batu loncatan untuk korang ubah kembali masa depan korang. :D
8) Ada graduasi jugak. Yang ini apa yang dijanjikan la. Aku tak tau apa-apa. Tapi bila lagi nak pakai jubah grad lagi sekali kan? Haha~

Rasanya dah complete senarai yang aku bagi ni. Haa... apa lagi? daripada penat cari kerja tapi tak dapat-dapat, atau makan tidur makan tidur kat rumah, baik join program ni. Berbaloi-baloi. :D

~sedih nak tinggalkan kawan-kawan~


2 comments:

themissingikmal said...

KAWAN AKU TAK DAPAT KERJA LAGI!!!
*caps lock tu. haha*

97% dpt pekerjaan mcm xleh nak percaya sgt tp utk bersangka baik, kawan aku mungkin dalam 3% tu kot..

IQBAL ZARIN said...

haha... bukan la maknenye ko klua GCAP terus dapat kerja. rezeki x mai lagi. berusaha la. lgpun better cari sendiri kerja dri mengharap GCAP. GCAP cuma membantu kita utk mempersiapkan diri utk menghadapi alam pekerjaan.

3% tu bukan x dpt kerja ya. itu either sambung master, cri kerja sendiri, or x nak GCAP bantu cri kerja utk dia.

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics