expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Monday, November 28, 2016

Financial Plan Untuk Seorang Aku.

Assalamualaikum...

Aku tak tau kalau-kalau aku share financial plan aku kat blog ni akan jadi satu perkara yang membahayakan aku. Tapi tak pe lah. Hopefully tak. Aku bukan orang kaya. Gaji pun biasa je. Tak de hasil pun rompak aku.

Lagipun siapa je tengok blog aku. Wakakaka.....

Dah 4 tahun bekerja. Sampai la ni aku masih tak de savings. I mean, LANGSUNG. Supposely dalam tempoh 4 tahun ni banyak dah savings aku. Let say aku simpan RM100 tiap-tiap bulan:


2013 (Julai - Disember)     : RM100 x 6 = RM600
2014 (Januari - Disember) : RM100 x 12 = RM1200
2015 (Januari - Disember) : RM100 x 12 = RM1200
2016 (Januari - sekarang)  : RM100 x 11 = RM1100

Total : RM600 + RM1200 + RM1200 + RM1100 = RM4100

Dah sedap hidup aku at least. Nak lagi sedap, tambahkan simpanan. So berganda lah.

Masalahnya aku sekarang, Gaji masuk, habis. Simpanan? Illek.

Angan-angan nak kahwin, beli rumah, kereta, boleh kelaut semuanya.

Kadang-kadang sedih jugak. Dah kerja patutnya duit gaji aku cukup untuk sebulan. Tapi kenapa mesti tak cukup. Something must be change.

Nak menghadap zaman Najib ni, terpaksalah jadi bijak mengawal perbelanjaan.

So untuk 2017, Aku berharap tak terlambat untuk aku mula menyimpan duit. Walaupun pakar-pakar kewangan kat Facebook semua kata macam dah terlambat. Ye ke? Entah. Saja je cakap camtu hahaha...

Planning kena rahsia dulu. Tak boleh share kat sini. Bahaya.

Tengok nanti cemana plan aku tu menjadi ke tak. Haha.

No comments:

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics