expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Tuesday, October 4, 2016

Pokemon Go: Patutkah Aku Stop?

Assalamualaikum...

Apa khabar pemain Pokemon Go semua?

Aku dah stop main. Bukan la sebab boring ke apa. Cuma aku tak boleh main. Aku ni masih guna Lenovo S939 yang dikuasakan dengan Android 4.2.2 (Jelly Bean) yang mana memang tak compatible langsung la dengan Pokemon Go. Sila rujuk entri di bawah label Pokemon Go untuk mengetahui bagaimana aku masih dapat bermain walaupun handphone aku tak sesuai langsung.

Sejak ada update terbaru ni, game ni jugak paksa aku untuk update jugak. Memang takkan dapat la aku update sebab memang tak compatible langsung. Mungkin aku kena repeat balik cara yang sama aku share dalam entri lepas cuma tak tau masih berkesan atau tak. Maklumlah sejak update yang tak benarkan handphone root/jailbreak main game ni dikuat kuasakan, jadi aku ragu-ragu kalau ia masih berkesan atau tak.

By the way, aku rasa aku patut stop main. Kerana...

1) Game ni terlalu banyak guna masa aku. Tambah pulak sekarang aku nak prepare untuk professional exam aku, jadi aku kena stop mencari Pokemon.

2) Niantic is such a bitch. Apa tah diorang fikir. Terlalu nak sangat player jadi real trainer. Hello. Realiti sekarang manusia ni ada life dia jugak. Bukan macam dalam game/anime tu. Kita manusia di alam realiti ni nak kerja, bersosial, kahwin, cari kerja dan sebagainya. Game ni setakat isi masa lapang je. Dan sepatutnya diorang less strict sikit la. Apa je salahnya orang guna 3rd party apps untuk memudahkan player bermain ikut life diorang. No harm pun aku rasa.

3) Gameplay yang nampak bercelaru. Pertama, Niantic banyak sorok ciri-ciri permainan ni. Basically orang yang casual ni hanya tahu CP, bilangan candy dan stardust je. IV? Apa tu? Tak de pun. Dan sampai sekarang pun aku tak tahu apa function IV tu. Kedua, Player tak boleh nak set move pokemon diorang sendiri. Macam lucky draw dah. Dapat moveset yang bagus, bertuah la. Dapat yang suam-suam kuku je? Terus transfer. Dah nak cari lagi. Ketiga, Pokemon tak de peluang untuk di latih. Takkan nak harap stardust je bagi naik CP Pokemon. Keempat. Gym battle entah apa apa. Kalau lawan one by one bagi la kita pilih dulu move mana kita nak guna. Ni dok tap je sampai nak retak skrin handphone. Tak boleh nak set tactical langsung. Sedang dalam anime pun si Ash battle dengan lawan dia one by one. Maksud aku, pokemon attack sekali dan pokemon lawan attack sekali. Battle apa macam ni.

Jadi, kesimpulannya, aku officially uninstall Pokemon Go dalam handphone aku. Dan ini ialah entri terakhir aku pasal Pokemon Go. Niantic, feel free to terminate my account. You are bitch. Gitu carut.

No comments:

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics