expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Tuesday, November 22, 2011

Team Bola Sepak Malaysia Menang. Alhamdulillah.

Assalamualaikum...

Semalam sampai sekarang mesti ramai rakyat Malaysia yang bergembira atas kemenangan team bola sepak kita merangkul dan mempertahankan pingat emas dalam acara bola sepak Sukan Sea tahun ni. Tahniah diucapkan. Aku yang selama ni langsung tak pernah ambil tahu pasal bola sepak mahupun nak tengok live pun sanggup dibasahi hujan sebab nak tengok bola sepak semalam.

Suasana di kedai mamak Ameer Ali, Sek. 15 semalam...
Biarpun hujan, aku dengan member aku bertahan je. Kuyup jugak la. Tapi berbaloi bila Malaysia menang dengan sepakan penalti. Aku lupa skornya tapi kalau tak silap 5-4. Kalau salah, betulkan.

*update: Sepakan penalti 4-3. Terima kasih Lavender Harum Wangi. 

Sebenarnya, perlawanan ini bagi aku bukan setakat mempertahankan pingat emas semata-mata. Ia lebih dari itu. Mereka bermain untuk maruah negara setelah kita dihina dina oleh sakai-sakai dari Indonesia. Aku tak tahu apa yang boleh aku cerita untuk menggambarkan buruknya perangai mereka. Dari penyokong sampailah kepada penganjur, semuanya teruk. Mahu bukti? Jom aku paparkan video berikut:


Ni perlawanan silat antara Indonesia dan Thailand. Rasanya semua dah tengok. Macam ni, aku pun boleh dapat emas sukan Sea. Korang pun boleh.


Yang ni Vietnam lawan Indonesia. Aku belum lagi tengok. Tapi berdasarkan apa yang aku dengar dari kawan aku, ade seorang penyokong batak Indonesia masuk gelanggang dan tumbuk coach Vietnam. Kalau salah info, betulkan.


Ni kisah tak boleh terima kekalahan lepas Malaysia menang semalam. Habis je game terus player Malaysia dipaksa menjalani ujian doping (cek air kencing ada dadah ke tak kot). Aisehmen... Y U NO ACCEPT LAA???

Dalam website sendiri, sakai-sakai Indonesia tak habis-habis cerca maki hina Malaysia. Dari mak bapak kita sampailah kepada sultan kita. Apakah dendam kesumat mereka ni? Aku pun tak tahu.

Tapi aku pasti segala kesusahan yang dialami team bola sepak Malaysia semenjak berada di sana menjadi pembakar semangat untuk mereka berjuang habis-habisan. Tambah lagi dengan kata perangsang jurulatih team Malaysia, Ong Kim Swee (sekali lagi, kalau salah, betulkan)

"They don't respect you, they don't respect our flag, they don't respect our King and they don't respect your parents. If you allow this to happen, then you are cowards. You must teach them what being Malaysian is all about."

Maksud dalam bahasa Melayu:

"Mereka tak hormat kamu, mereka tak hormat bendera kita (Jalur Gemilang), mereka tak hormat Sultan kita dan mereka tak hormat ibubapa kamu. Kalau kamu benarkan semua ini terjadi, kamu memang pengecut. Ajar mereka apa erti sebenarnya menjadi orang Malaysia!"

Ternyata membuahkan hasil. Alhamdulillah...

Tak de apa lagi yang perlu dirisaukan. Malaysia dah menang "Ibu" segala pingat emas. Jadi biarkan Indonesia menang keseluruhan dengan pingat emas berjuta-juta sekalipun. Biarkan mereka dengan kata-kata dialek hina mereka. Warga Malaysia kan bertamadun. Lagupun anjing dah penat menyalak nanti diam la tu. Hehe...

p/s: Aku tak arif sangat pasal sukan ni. Jadi mungkin akan ada beberapa kesilapan fakta. Jadi kalau salah tu tegur-tegur la ye. :D

p/s/t: Blogger bersedia dengan kemungkinan blog atau website anda bakal diceroboh hackers dari seberang.

5 comments:

lavender harum wangi said...

penalti 4-3 bang , hihi

Rozuan Ismail said...

i love your entri.biarkan mereka menghina kita asalkan kita hormat mereka.kita profesional.lama2 diorang tahu siapa Malaysia sebenarnya

IQBAL ZARIN said...

lavender harum wangi: thank you. hehe

Rozuan Ismail: selagi kita mampu memberi buah yang ranum kepada mereka selepas mereka membaling batu ke arah kita, kita akan bersabar. Biar masa menentukan.

Fara said...

Hiks~

Skor mmg 5-4. Tapi penalti 4-3. Awak betul Tak silap!

=D

IQBAL ZARIN said...

fara: kalau campur memg la 5-4. hehe

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics