expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Wednesday, May 23, 2012

Mansuh itu ini

Assalamualaikum...

Malam tadi semua nak tweet atau berstatus pasal debat PTPTN yang berlangsung malam tadi. Aku tertunggu-tunggu kalau ada yang nak share link Youtube. Aku nak tengok.

Kalau ikut anak muda yang tweet malam tadi, ramai yang bajet tahu apa yang berlaku. Tak kurang jugak pesen yang nak menyindir wakil kerajaan dan pembangkang. Haha...

Bila cakap pasal mansuh PTPTN, rasanya apa yang patut dimansuhkan ialah faedahnya. Bukan keseluruhan PTPTN tu. Sebab PTPTN banyak jugak membantu pelajar yang tak berkemampuan atau tak layak menerima bantuan lain (macam aku. sobs). Interest itu yang tak patut wujud. Setelah banyak sistem perbankan Islam wujud kat Malaysia ni, kenapa PTPTN tak nak buat sistem pinjaman ini secara islamik? Mungkin banyak halangan yang wujud.

Tapi pesen sampai nak berdemo dan menyusahkan orang lain ni memang bagi aku sangat tak de kerja. Apatah lagi kalau tujuan asal nak tunjuk perasaan untuk mansuhkan PTPTN tapi menjerit terpekik terlolong "HIDUP ANWAR! GULING NAJIB! GULING ROSMAH!". Mana PTPTN punya laungan?

Aku memang tak suka nak berdemo. Tapi kalau demo yang ini mesti aku pergi:

1) Demo Mansuhkan Peperiksaan Universiti


Kih Kih Kih. Banyak sebab tau kenapa Peperiksaan Universiti kena tangguh. Sebab dah la satu sem berapa bulan je. Tak cukup masa nak setadi. Dan membazir pokok. Kesian pokok ditebang hanya untuk membuat kertas peperiksaan. Kalau pesen aku yang tak pernah jawab habis soalan lepas tu hantar, da siap tanda mestilah kertas tu kena buang macam tu je. Selamatkan pokok dengan mansuhkan exam!!! (masa ni la nak jadi aktivis alam sekitar ye?? haha)

2) Demo Mansuhkan Sistem CGPA


Ni pun aku join sekali. Sebab sistem CGPA terdapatnya jurang dalam segala macam hal. Baik dari segi mendapatkan kerja sampailah persahabatan. Semua nak ikut pointer. Haha... Jadi macam budak medik kan senang. Lulus gagal je yang diorang ambik tahu

3) Demo Mansuhkan Hantaran Kahwin Ribu-Ribu


Ini berkait rapat dengan 2 point kat atas ni. Bila exam gempak, CGPA 4.00, mak bapak sesuka hati moyang mereka je nak letak harga hantaran 50K minimum. Sebab anak aku ni belajar sampai PHd, katanya. Ini tak boleh jadi! Nanti sampai bila pun aku tak kahwin! Hahaha...

4) Demo Pecat Kakitangan Gomen Yang Pemalas


Ramai je yang ada masalah dengan kakitangan gomen. Pesen yang tak da integriti. Kalau nak cakap pasal perangan diorg ni pun cukup satu entri. Jap tengok apa perangai diorang:

  1. Kalau nak kelulusan/tandatangan, dia suruh kita jumpa orang tu. Lepas tu orang tu suruh jumpa orang ni. Orang ni suruh jumpa orang lain. Sampai kau dah letih, tetiba orang tu cakap "pegawai tu tak datang la harini. Datang esok ye" dengan muka tak bersalah.
  2. Lunchbreak pukul satu. Pukul 12.10 dah keluar pejabat. Orang nak berurusan disuruhnya tunggu pukul 2.30 baru bukak. 
  3. Pesen suka tengking-tengking orang kalau ada silap kecik dalam mengisi borang-birang tertentu. Kurang ajar betul.
  4. Masuk-masuk tengok semua kakitangan ada yang mengumpat, ada yang bukak Facebook, ada yang borak-borak dengan boifren guna telefon pejabat. Nak berurusan ni. Tak de sapa layan.
  5. Kalau hospital kerajaan pulak, nursenya pesen tak ikhlas. Mungkin nak kerja kat hospital swasta tapi tak dapat. Kerja kat hospital kerajaan lepas buat kerja nak merusuh je. Maki-maki pesakit tak kiralah budak-budak ke, orang tua ke.
Orang macam ni patu dibuang kerja. Benci!

Tapi kenapa tak de orang yang nak berdemo pasal perkara-perkara ni?

Sebab tak de unsur politik. Tu je.

~tesis~

1 comment:

Rozuan Ismail said...

aku demo mansuhkan semua harga makanan kat cafe.jimat duit aku

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics