expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Sunday, January 9, 2011

Khinzir oh Khinzir

Assalamualaikum...

Semalam seronok berjalan-jalan di Times Square. Tapi hari ni, 60% waktu siang aku dihabiskan untuk tidur. Ergh.... tak suke. Mendak rasa badan. Perlukan detox foot patch ni. Agak-agaknya 1st time pakai mesti tak cukup patch tu nak tampung toksin dalam badan aku ni. Hahaha~

Dah. Jom share info. Kalau dah tau pasal ni, sila senyap. Ada faham?

Khinzir. Atau kita sebut BABI. Haha~ Semua tau babi ni haram. So tak payah nak cerita lanjut.

Tapi tau tak babi ni kira antara binatang yang sangat berguna? Macam pokok kelapa. Kita tau dari daun sampai akar pokok kelapa ni sangat berguna untuk kita. Masa sekolah rendah dulu, dalam buku teks ada cakap yang pokok kelapa ni merupakan 'Pokok Serbaguna' atau 'Pokok 1000 Guna'.

So, babi ni dalam kategori 'Binatang Serbaguna'. Dari bulu sampai sel dia, orang manfaatkan. Tapi semestinya bukan kita, Orang Malaysia yang beragama Islam memanfaatkan babi ni. Haha~ Apa kegunaan babi ni? Tengok gambar di bawah:


Tak nampak ke? Klik kasi besar. Tak faham bahasa Inggeris? Aku keluarkan beberapa point penting untuk kita ambil manfaat dan sebagai langkah berhati-hati.

1) Aiskrim: Gelatin babi mengawal pengkristalan gula dan melambatkan aiskrim cair

2) Mentega Rendah Lemak: Gelatin babi digunakan untuk tekstur mentega

3) Berus Cat: Menggunakan bulu babi

4) Jus Buah: Gelatin babi membuatkan jus buah menjadi jernih

5) Roti: Protein dari bulu babi digunakan untuk melembutkan doh roti

6) Kertas: Gelatin babi menguatkan lagi kertas

7) Yogurt: Kalsium dari tulang babi digunakan dalam sesetengah yogurt

8) ROKOK: Menggunakan hemoglobin babi dekat filter sebagai penapis bahan kimia (yes smokers, take note that)

9) Cat: Asid lemak babi buat cat lebih bersinar

10) Krayon: Asid lemak sebagai ejen pengeras.

Wau....

So lepas ni berhati-hati ye. Sebab banyak rupanya elemen-elemen babi dalam produk harian kita. Jangan ambil kisah tentang makanan je. Produk lain pun kena kisah juga.

Tapi dalam kita concern pasal babi ni, ingat. Makan harta curi, makan harta anak yatim, dan apa jua harta yang digunakan atau dimakan secara haram dan tak sah pun haram jugak ye. Bukan apa, kita kisah sangat pasal babi haram. Sedangkan kita tak sedar pasal hal-hal lain yang boleh menjadikan ia haram.


Babi yang ni pun serbaguna jugak ke?


Super LOL~

~Fan page Babi dah takde kat Facebook. Sobs~

8 comments:

ashraf said...

patut la sedap isap rokok.hehe

IQBAL ZARIN said...

bengong la ayap. haha

LieYnaWay said...

owh....ptut la bengap jew nk study...psal menatang nie rupe nyew...babi sguh la babi nie...hahaha =P

hakeem kira said...

haha aah page babi tu ah tak de . mungkin di ban sebab mencarut haha .

IQBAL ZARIN said...

lienaway: cammane tu? babi dicarut babi. hahahaha....

hakeem kira: ade page baru. org x tau. jom like ramai2. hehe

azzey said...

Zamir: cantik nye balang ikan tu....

IQBAL ZARIN said...

siapa zamir? balang ikan???

Muhammad Syafiqqullah said...

terkejut aku tgk ade berpuluh bahagian babi yg digunakan dalam peralatan ataupon makanan...

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics