expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Thursday, January 13, 2011

Membazir makanan ialah kepantangan aku

Assalamualaikum...

Hari ni tak ajar bahasa korea. Break kejap. Dah sampai bab yang agak susah dan perlukan explanation yang panjang. Hehehe~ Nanti aku sambung balik.

Just untuk pengetahuan, kalau aku makan, mesti aku akan makan sampai licin pinggan. Kalau tak sedap pun, aku akan cuba habiskan sampai limit aku dah tak lalu makan. Ini habit aku.


Gambar diambil daripada http://allaboutjuwita.blogspot.com/
 
Bukan apa. Rugilah kalau makanan tu terbiar je. Kan?

Dan memang aku tak berkenan bila pergi je gerai ke, restoran ke, atau hotel sekalipun, aku nampak pinggan dengan leftover yang kekadang banyak gila.

Aku pun tak faham kadang-kadang. Sakit hati. Tengok KFC Dinner Plate yang ade baki lagi seketul ayam, Cheezy Wedges yang tak habis separuh (contohnya) dianggat oleh cleaner KFC dan dibuang begitu sahaja.

Kalau dah tak mampu nak habiskan, belilah ikut kemampuan perut. Kot tabiat kau seketul ayam je sehari, jangan menggatal pesan Dinner Plate. Chicky Meal ada. Pesan je set tu.


Atas tu gambar Victoria Steak. Tak taulah betul ke tak. Tapi aku dengar dulu, daging dengan kentang tu je yang boleh dimakan. Sayur-sayur lain tu hiasan semata-mata dan tak boleh dimakan. Melanggar etika makan katanya. Dan nanti orang akan pandang serong bila nampak pinggan steak kita tu licin tanpa sisa makanan. Erk?? Kalau macam tu baik letak brokoli plastik je!

Cara makan orang-orang kaya macam tu ke?

Cuba fikir sikit orang yang kebulur nak makan. Roti sekeping berebut 10 orang nak makan. Ada yang mati sebab tak cukup zat makanan.

Nasib baik kat Malaysia tak ada lagi yang mati kekurangan zat. Even yang pernah masuk Bersamamu TV3 pun Alhamdulillah dapat juga makan. Kat Malaysia ni yang mati terlebih makan adalah. Hurm~

Pape pun, agak tak berkenan melihat pinggan yang masih banyak leftover ditinggalkan begitu sahaja. Membazir. Nak jadi sahabat Syaitan ke?

~ni baru merepek~

8 comments:

Muhammad Burn said...

membazit itu amalan syaitan. tp mmg ada org yg biasa tak habiskn mknan. cth mbr aku, ayam kfc slalu tak habis. kalau aku, licin tgal tulang je.

IQBAL ZARIN said...

samelah. aku pun tinggal tulang je. kalau tinggalkan kulit tu bleh dimaafkan lg la.

Faiz Tapit said...

hahah... ni pn habit aku...
kami budak2 fud saen tak suke mende cmni berlaku!

IQBAL ZARIN said...

yeah. go fud sains!!!!!

cik selamah kundang said...

kalau sedap,bedal habis jelah.anyway,france ppl sgt byk pntang larang.tp selamba badak je aku break the rules dulu.

IQBAL ZARIN said...

rules are made to be broken. haha~

AlfiEean WaRsi said...

sama la kita...aku pantang gak bab2 bazir mknan nie...lain la klw mknan tu dah betul2 rosak memudaratkan klw makan...sykur la lahir kat mesia dpd negara2 miskin kat lua sana tu yg tk dpt mknan...kesimpulannya jgn bzir mknan yer... =]

IQBAL ZARIN said...

x pernah bazir mknan lg. haha... bese kalau mkn memg licin pinggan. :P

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics