expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Wednesday, April 13, 2011

Perangai Arabians yang aku tak berkenan

Assalamualaikum...

Update khas dari Perpustakaan Tun Sri Lanang (PTSL) UKM. (Eceh). Tengah rest kepala otak yang baru je pulih dari dijahanamkan soalan statistik semalam. Ni nak kena digest bahasa Korea dengan grammar sekali. Harap-harap esok senang soalannya. Amin~

 Library terchenta... :P

Melainkan UiTM yang mana ia dikhaskan untuk bumiputera sahaja, universiti lain di Malaysia ni menerima pelajar asing untuk menyambung pelajaran di peringkat masing-masing. Jadi aku kadang-kadang ada feeling oversea sekejap. Haha~

(Update: Che Azuha cakap UiTM pun ada foreigners... o.0)

Manusia pelusuk dunia ni lain-lain perangai dan budayanya. Ada yang kita boleh terima dan ada yang kita tak boleh terima. Banyak sangat yang aku tak boleh terima bila aku bercakap pasal foreigners ni. Especially PAK ARAB dengan MAK ARAB. Sabar je lah.

Kalau ikut pengalaman aku, ada 3 perkara tentang mereka yang aku sangat-sangat benci. Kebanyakannya berlaku kat PTSL ni. Jom tengok:

(Update: Baru perasan ada 4 perkara sebenarnya. LOL)

1) Lepas guna toilet tak flush

Tak de siapa suka nak guna toilet yang tak flush ni. Tak guna betul. Ada berapa kali aku terkena dengan situasi ni. Kebanyakannya berlaku waktu aku solat kat surau PTSL ni. Bila waktu puncak, Zohor dan Asar kebiasaannya, toilet memang penuh digunakan. Kang tak buang habis tak khusyuk solat. Kenalah tunggu turn sekejap. Lepas guna toilet, wajiblah flush. Kes aku ni, Aku tunggu turn. Memang kebetulan Pak Arab yang guna dalam tu. Dia keluar, lepas tu biarkan toilet tu tak flush dengan air kencing die yang maha hancing tu. Aku ingatkan tangki flush tak berfungsi. Kalau tak berfungsi pun siram jelah. Tapi tangki flush tu elok. Tak guna punya Pak Arab. Ingat aku janitor kau ke? Kot-kot lah kat negara dia memang tugas orang yang menunggu turn guna toilet tu untuk flush. Tapi ni bukan negara kau. Nasib baik aku jenis tak suka kecoh.

Kalau tinggalkan Blackberry kat lubang jamban tu takpelah gak....

2) Bawak kereta macam samseng

Impak maksima uolsss

Basic knowledge of driving. Semua tahu kereta kat dunia ni ada 2 jenis. Yang driver seat belah kiri dengan driver seat belah kanan. Malaysia punya kereta driver seat belah kanan (ikut view dalam kereta). Pelik sikit lah sebab kebanyakan negara guna kereta driver seat belah kiri dan memandu kat lane belah kanan jalan. Kita memandu lane kiri. Oh, cukup explaination. Tak de kaitan pun dengan pengalaman aku. Pernah berlaku kat aku suatu hari masa nak ke kuliah. Fakulti aku dekat dengan PTSL ni, jadi aku sentiasa guna jalan dibawah PTSL ni dimana ia merupakan tempat parking. Aku nyaris dilanggar kereta yang dipandu Pak Arab ni. Aku tak faham. Tempat parking kereta tu boleh pulak dia pecut macam bawak kereta kat highway. Sipi-sipi je. Macam sempit sangat ruang untuk kereta lalu. Rasanya aku dah cukup ketepi dah untuk beri laluan kereta nak lalu. Grrr~

3) Buat bising kat library

Kena letak signboard Parsi baru faham gamaknya

PTSL memang sentiasa digunakan oleh mereka untuk study dan study group. Baguslah tu. Tapi mereka ni macam tak tahu yang PTSL (dan mana-mana library kat dunia ni) merupakan kawasan larangan untuk berbuat bising. Sangat terganggu okay. Aku study kat library sebab nak ketenangan tapi diorang bising macam tengah berdebat tapi slow sikit dari suara berdebat. Geram!!! Dan satu lagi insiden. Kat PTSL ni, handphone kena silent. Kalau tak nanti kena denda kalau berbunyi. Well, kalau kes terlupa nak silent tu tak kisah. Mak Arab yang duduk berhampiran dengan meja aku study ni tak reti-reti nak silent handphone dia. Bingit pulak tu. Annoying. Adakah tak tahu peraturan? Tau kot. Tapi library bukan tempat nak buat bising kan?

4) Suka rampas tempat duduk yang dah direserve.

Lobi PTSL merupakan tempat yang sangat hot. Bukan panas. Faham-faham la ye. Kalau nak dapat meja untuk study kat luar tu sangat susah. Belum lagi kes orang yang dah berumah kat situ. Longgok semua buku dia sampai berminggu-minggu tanda dia reserve meja tu. (Yang tu bukan Arabians punya kerja kot). Kalau dapat meja kosong bagaikan mendapat tuah. Aku pernah dapat beberapa kali meja kosong. Kalau nak guna lagi meja tu tapi kena tinggalkan sekejap, kita tinggalkan barang-barang kita. Pernah jadi kat aku, aku tinggalkan beg kat meja kosong sebab nak solat Zohor. Siap je solat, aku tengok meja aku reserve dah penuh diduduki mereka, the Arabians. Bengang. Aku terpaksa ambik beg aku dan blah. Mereka ni kadang-kadang tak faham langsung. Ada satu lagi kes lain, perkara yang sama jadi lagi. Sebab geram tapi masih terkawal, aku cakap baik-baik, "I reserve this table first. Could you find another table please?" . Finally aku dapat duduk. Grrr~

Habis sudah mengumpat. Finally, mereka harus diajar menghormati masyarakat tempatan. Ni bukan negara mereka.

~sambung stadi~

8 comments:

--as-- said...

esok jum stadi same2 kat lobi ptsl :P

IQBAL ZARIN said...

esok ade exam. lol

airazulaikha said...

sabor jela..nasib baik kampus gua semua prempuan melayu.. heheh
lembut2 la sikit semuanya..

azuha rahimi said...

uitm ade pelajar asing la....pelajar bukan non-bumi je xde.....plajar2 arab n niger yg rmai..haha

--as-- said...

la da exam ek esok...moga dapat jawab. amin..

Rozuan Ismail said...

yang no satu aku sgt setuju ok!!

Henry Zackery said...

tempeleng je mereka tu..hahaha

GEMPAR !! Blackberry Terbaru Boleh Baca Isi Hati

IQBAL ZARIN said...

airazulaikha: lahh... satu jantine je?? bosanlah sbb da melaluinya masa sekolah. hehehe

juha: aku kredit name ko. nmpk? hehe

as: thanks

rozuan: x de sape yg x setuju pon. haha

henry zackery: aku x reti cari gaduh. plus diorg besar2. hahaha

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics