expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

HeartBeat

Followers

Korang Yang Ke...

Sunday, May 15, 2011

Orang famous yang tak pernah aku dengar berbahasa Melayu

Assalamualaikum...

Bahasa rasmi Malaysia ialah Bahasa Melayu. Kiranya semua rakyat Malaysia kena tahu berbahasa Melayu. Senang sikit nak berurusan nanti. Ataupun nanti korang join khidmat masyarakat kat kampung dimana kebanyakan makcik pakcik tak reti berbahasa Inggeris, jadi nak tak nak kena jugak berbahasa Melayu. Tak yah nak Amerika sangat la ye. Haha...

Ada jugak sesetengah tu yang tak pernah menggunakan bahasa Melayu dalam setiap perkara yang dia lalui. Ni yang bajet Amerika la tu padahal muka tu memang sah-sah Melayu tulen. Kalau kacuk tak pe jugak. LOL.

Sepanjang aku hidup ni, ada 3 orang famous kat Malaysia ni yang aku tak pernah dengar pun ayat-ayat bahasa Melayu keluar dari mulutnya. Siapa? Tengok bawah.


1) Marion Caunter






Masa dia mengacara 8TV Quickie memang dia berbahasa Inggeris. Masa mengacara One In A Million dengan Awal Ashaari pun berbahasa Inggeris. Awal tanya dalam bahasa Melayu, dia jawab dalam Inggeris. macam ayam dengan itik berborak dah aku tengok. Memang aku tak pernah dengar sikit pun ayat Melayu dari dia.

2) Nicol Ann David





Pemain skuasy no 1 negara ni pun aku tak pernah dengar dia berbahasa Melayu. Kalau wartawan Malaysia interview dia pun dia jawab dalam bahasa Inggeris. Tapi aku sure dia faham bahasa Melayu. Straight A SPM pulak kan. Tak kan tak faham. Haha...

3) Joanne de Rozario




Dia ni pengacara NTV7 Breakfast Show. Kalau tengok nama tu, memang sah-sah dia ni pengamal tegar bahasa Inggeris.

***********************************

Tidak berbahasa Inggeris taklah bermakna diorang ni langsung tak faham bahasa Melayu. Cuma bahasa Melayu tu bukan bahasa pertama mereka. Asal faham bahasa Melayu kira Ok la tu. Kan?? 

Woi. Orang Cina ngan India tu ko tak nak cakap pulak??

Orang Cina dengan India yang famous aku tak kenal. Haha..

~Budi bahasa budaya kita~

6 comments:

Rozuan Ismail said...

nicol Ann David straight A?terror gila

IQBAL ZARIN said...

kalau x silap la. hehe

~nsar~ said...

salute la nicol.. study ok.. sukan ok.. attitude ok.. harap orang macam ni Allah beri hidayah... lagi ok.. sangat la ok...

IQBAL ZARIN said...

aminn~

nub said...

nicol belajaq dah la pandai.. haishh.. men sukan pun terar.. tergoda aku. tapi sayang tangan dia taff pulak aku tengok. haha

IQBAL ZARIN said...

tgn org maen sukan riket ni memg taff. haha

Degup Jantung

Related Posts with Thumbnails

Pengunjungku Dari Luar Negara

free counters
Web Analytics